Menü


Ranglista


A legfrissebb
!

Kapcsolat

Gyarmathy Miklós
klubvezető

Kiemelt link

Frissítés

2011. október 02.

Mi a boogie-woogie? Táncleírás
Táncleírás: Boogie-Woogie

A swing zenére kialakult különböző táncokat nehezen lehet pontosan leírni és definiálni (még a swing hazájában, az USA-ban is bajban vannak akkor, amikor pontosan meg kell határozni egy-egy stílust).

Ezeken az oldalakon a boogie-woogie mint tánc leírását olvashatjátok el. A többi swing táncról (lindy hop, hollywood style, shag stb.) olyan közvetlen linkeket ajánlunk, melyek alapján bővebb ismereteket tudtok szerezni róluk.

E táncleírás mellett készült egy zeneleírási összefoglaló is, ahol előadókat és számcímeket találsz stílusok szerint csoportosítva.

A boogie alapvetően swing eredetű tánc, amely az '50-es években a rock & roll elterjedésével vált népszerűvé Európában. Az Egyesült Államokban nevezik néha a swing európai stílusának, változatának is. A legfőbb jellemzője a szabad vezetés, az improvizáció, talán ez az, ami leginkább megkülönbözteti a többi tánctól.

A boogie-woogie zene 4/4-es ütemben íródott, ahol a második és negyedik ütemet a ritmusért felelős hangszerek hangsúlyozzák. A zene jellemzője az úgynevezett off-beat hangsúlyozás, ami számos afro-amerikai zenénél megtalálható. A dallamvezetés (a basszus hangszerek) az első és a harmadik ütemet hangsúlyozza, a ritmust adó hangszerek pedig a második és a negyedik ütemet. Az alaplépés a két lassú (sétáló) és két triple step lépésből áll és ez a dallamvezetést adja vissza, de számtalan variációja lehet és megengedett, sőt, versenyeken előny a minél sokszínűbb 'díszített' alaplépés (lsd.: 'kick ball change' vagy 'back step triple step - triple step'). Minden lépésvariáció (4-es, 6-os, 8-as, 10-es lépés stb.) megengedett az ún. ugrólépés kivételével. A kivitelezésnek könnyűnek és játékosnak kell lennie, de ugyanakkor dinamikusnak is. A lépésvariáció megválasztásával a táncosoknak hangsúlyozniuk kell a zene ritmusának jellegét, vagy annak változását. A lépések hangsúlyozásának legalább a második és negyedik ütemekre való súlyáthelyezéssel, a zene ritmusának változását követve kell történnie. Pld. a 6-os lépésnél áthelyezés a második, negyedik, ötödik és hatodikra. A lépések lábmozgását a csípő megfelelő ellenmozgásával ki kell egyenlíteni a felsőtest fel és le irányú mozgásának elkerülése érdekében.

Bár swing tánc, jellegéből adódóan inkább rock & roll és zongora boogie, esetleg retro-swing (Brian Setzer, Cherry Poppin' Daddy, Mitch Woods stb.) zenéhez illik - de aki ezt a stílust szereti és műveli, az táncol(hat)ja másra is. Az előzőekből (is) következik tehát, hogy egy igazi boogie táncos nem előre betanult koreográfiákat sajátít el, hanem a saját egyéniségével próbálja visszaadni a zene hangulatát. A zenére próbálja meg 'rátenni' a figurákat, a más swing táncból átvett elemekkel éreztet(het)i a váltást (pld. charleston, balboa lépés), az ún. szinkron-figurákat egy-egy zenei stopra vagy hosszabb effektre igazítja. Azonban a figurák kiválasztásánál a pároknak meg kell őrizniük a boogie-woogie eredeti jellegét. Ha újonnan kreált vagy más táncokból (akár salsa, lindy stb.) átvett figurákat tesznek bele a táncukba, ezt mindig a tánc eredetiségének megőrzésével kell tenniük. Tehát például az előbb említett balboa alaplépést bele lehet építeni a táncba, de ez nyilvánvalóan nem mehet az eredeti kategória rovására. Mindvégig harmóniában kell lenni a pároknak, ami alatt értjük a két táncos tudatos egyetértését vagy egymás kiegészítését a mozgás kivitelezésében, valamint a táncszám előadása során megmutatkozó összhangot. A fiú és a lány egy egységnek kell hasson a színpadon anélkül hogy ezáltal bármelyikük egyénisége is elveszne.

Magyar boogie versenyzők

Magyarországon a boogie-t táncoló párok nagy hátránnyal kapcsolódtak be a swinges vérkeringésbe és versenyekbe a '90-es évek közepén. Ennek ellenére számos páros ért és ér el ma is kimagasló sikereket, amelyekre méltán lehetünk büszkék. A ma is aktív magyar versenyzők közül Buzalka Gábor és Landherr Dóra rendszeresen az élmezőnyben végeznek (1-20. hely) egy-egy WRRC világranglista versenyen!

Balásy Ádám pedig 2003-ban Gmundenben a német Doris Preuhs-szal az 5. helyen végzett Világkupán ill. ugyanebben az évben Deutsche Master címet is nyertek együtt.

Külföldi boogie versenyzők

Ma Európában ahány ország, annyi megközelítés létezik a boogie felé, ezért aki egy WRRC világversenyen induló párokat néz, sokszor nem lát(hat) egységes stílusjegyeket, ellentétben például a versenytáncnál. A WRRC (World Rock & Roll Confederation) a rock & roll, a boogie-woogie és swing (lindy hop) területén működő táncszervezet, szövetség, amely minden évben számos versenyt rendez. A boogie élmezőny tagjai ma már sok más, hasonló kategóriában is versenyeznek (swing, lindy hop) lévén a stílusok hasonlósága, átjárhatósága egy felkészült párnak nem okoz problémát.

A videoletöltéseknél találhattok példát a német precizitásra: Andrea Schiffer - Michael Grimm, ötszörös világbajnokok 1996-2000; a belga improvizációra: Catherine Triantafyllou - Toni Rindone, egyszeres VB elsők (2001) és kétszeres VB másodikok (1999-2000) [ videóletöltés: 30 MB ]; Vivienn Brisbois - Patrick Outers, nagyon jó belga páros [ videóletöltés: 29 MB ]; az északi 'swinges' stílusra a svéd Jessica Lennartsson - Andreas Berg, kétszeres világbajnokok [ videóletöltés: 34 MB ]; valamint a jelenlegi mezőny talán legjobb és egyedi stílusban táncoló norvég párjára: Aina Nygaard - Jörgen Sandnes, [ videóletöltés: 34 MB ].

Aina és Jörgen saját honlapján rengeteg fotó található róluk, valamint hasznos olvasnivaló arról, hogy miként vélekednek ők a boogie és a swing táncról, amelyek közül mindkettőben nagyon sikeresek. http://www.ainaandjorgen.com/

A fent felsorolt párosok közül már csak a Jessica Lennartsson - Andreas Berg, és az Aina Nygaard - Jörgen Sandnes páros aktív versenyző.

Olvasmányok táncstílusokról

A továbbiakban találhattok néhány hasznos linket, hogy ha valóban érdekelnek benneteket a különböző táncstílusok (a boogie-tól a west coast swingig) tudjatok hova fordulni:

Összeállította: Kenyeres Tamás, 2005. április 1.

Emlékverseny


Tanfolyamok

Erdekel a Boogie-Woogie? Tanulj velünk!

Versenyzőink

Ismerd meg a Százlábús versenyző párosainkat! Gyere Te is versenyezni!

Alapszabályzat

Egyesületünk alapszabálya mindenki felé nyilvános.
Alapszabály PDF file
Százlá'Boogie-Woogie KTSE - Minden jog fenntartva! © 2000-2008 www.szazlaboogie.hu oldal tetejére